Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Ε.Τ.ΑΚ: Όπου φτωχός κι η μοίρα του.


Άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων ( Ε.Τ.ΑΚ ) και αποτελεί μια καλή ευκαιρία εξαγωγής συμπερασμάτων αναφορικά με τη φιλοσοφία και το περιεχόμενο του νέου φόρου, που θεσπίσθηκε πέρυσι τέτοιο καιρό με το ν. 3634/2008 .

Από το έτος 2008 λοιπόν και για κάθε επόμενο έτος επιβάλλεται Ενιαίο Τέλος στην ακίνητη περιουσία που έχουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπά την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και βρίσκεται στην Ελλάδα

Ειδικότερα, το τέλος για τα Φυσικά πρόσωπα επιβάλλεται με συντελεστή ένα τοις χιλίοις (1‰) επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας σε όλα τα κτίσματα που βρίσκονται εντός και εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού και τα οικόπεδα τα οποία βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Το τέλος που αναλογεί στη συνολική αξία των κτισμάτων που υπόκεινται σε φορολογία, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από ένα (1) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με εξαίρεση τα ημιτελή κτίσματα, τους βοηθητικούς χώρους, τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτήρια και τα κτίσματα που βρίσκονται σε δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή κάτω των χιλίων (1.000) κατοίκων.

Συνεπώς, για τα κτίσματα που βρίσκονται σε δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό άνω των 1.000 κατοίκων του νομού Ιωαννίνων, όπως είναι τα Κεφαλόβρυσο, Παρακάλαμος , Μουσιωτίτσα, Ανατολή, Ζίτσα, Μάρμαρα, Νεοχωρόπουλο, Σταυράκι, Κόνιτσα, Μέτσοβο, Πεδινή, Κατσικά, Κουτσελιό, Ελεούσα, Ροδοτόπι, Πέραμα και τα Πράμαντα το Ε.Τ.ΑΚ δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 1€ ανά τ.μ.

Βέβαια, από τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας αφαιρείται η αξία της κυρίας κατοικίας που απαλλάσσεται ποσού μέχρι 300.000 ευρώ και εμβαδού μέχρι 200 τ.μ. . Εάν το εμβαδόν της κατοικίας υπερβαίνει τα διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα ή η αξία αυτής υπερβαίνει τις τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ, το υπερβάλλον ποσό υπόκειται στο τέλος. Ακόμα δεν καταβάλλεται τέλος έως 27 €.

Για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας και τον υπολογισμό του Ε.Τ.ΑΚ, το Υπ. Οικονομικών με αποφάσεις του καθόρισε τους συντελεστές ανά είδος ακινήτου ή κτιρίου τόσο των περιοχών που βρίσκονται εντός του συστήματος πλήρους αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, όσο και των περιοχών όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα.

Για τις περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα η τιμή σε ευρώ ανά τ.μ. των γεωργικών & κτηνοτροφικών κτιρίων-αποθηκών καθορίστηκε για όλες τις περιοχές της Ελλάδος σε 200€ /τ.μ. και η τιμή των κατοικιών και μονοκατοικιών καθορίστηκε χωριστά για κάθε Δήμο και για τα Δ.Δ. του Δήμου Παμβώτιδος σε 300 και 420€ αντίστοιχα ανά τ.μ.

Για την καλύτερη κατανόηση παραθέτουμε το ακόλουθο παράδειγμα:

Φορολογούμενος Δ.Δ. κάτω των 1000 κατοίκων του Δήμου Παμβώτιδος μετά την αφαίρεση της κυρίας κατοικίας αξίας 150.000,00€ κατέχει από κληρονομιά : Μια παλαιά δευτερεύουσα οικία (μονοκατοικία) επιφάνειας 110 τ.μ. με έτος κατασκευής το 1960 σε οικόπεδο 1000 τ.μ. , μια αποθήκη 40 τ.μ. και μια γεωργική αποθήκη επιφάνειας 175 τ.μ. Η συνολική αντικειμενική αξία της παραπάνω ακίνητης περιουσίας ανέρχεται σε 42.817,00€ ( οικία 15.523 € , οικόπεδο 6.000 , αποθήκη 2.184 €, γεωργική αποθήκη 19.110 €) και ο υπόχρεος οφείλει να καταβάλλει 42,81€ ποσό , το οποίο προκύπτει με την εφαρμογή του ποσοστού ένα τοις χιλίοις (1‰) στην προαναφερόμενη αξία.

Αν η ακίνητη αυτή περιουσία ήταν στα παραπάνω Δ. Δ. με πληθυσμό άνω των 1.000 κατοίκων , τότε το ποσό που θα καταβάλει ανέρχεται σε 137,29 €, ήτοι 94,48€ επιπλέον ευρώ ,καθότι για τη μονοκατοικία δεν μπορεί να είναι μικρότερο από ένα (1) ευρώ ανά τ.μ.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι το έτος 2007 ο φορολογούμενος αυτός δεν κατέβαλε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Μ.Α.Π.), επειδή η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του ήταν μικρότερη από το ισχύον αφορολόγητο όριο των 243.600,00€.

Παρατηρεί κανείς ότι ο ανωτέρω φορολογούμενος βαρύνεται από την καθιέρωση του Ε.Τ. ΑΚ και την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Μιλώντας ο κ. Αλογοσκούφης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο είπε ότι: ¨μια σημαντική καινοτομία για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αποτελεί η θέσπιση του ενιαίου τέλους ακινήτων, του Ε.Τ.Α.Κ . Πιστεύω ότι αυτός ο φόρος θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μια σημαντική συνιστώσα του φορολογικού μας συστήματος, διότι είναι απλός, δίκαιος, αφορά όλους και πληρώνεται ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου, πράγμα που είναι και συνεπές με τη συνταγματική επιταγή ότι οι Έλληνες πληρώνουν φόρους ανάλογα με τις δυνατότητές τους¨.

Στον αντίποδα, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Λοβέρδος είπε ότι: ¨καταργείται η αναλογική ισότητα των φορολογικών βαρών κι όχι τα βάρη. Το Σύνταγμά μας, ωστόσο, ορίζει πως δίκαιο φορολογικό σύστημα είναι, καταρχάς και καταρχήν, το αναλογικό (οι Έλληνες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, άρθρο 4 § 5) και εσείς επιβάλλετε ίδια βάρη σε άνισους κατά κυριολεξία κοινωνούς, σε άνισους κατά κυριολεξία φορολογουμένους¨.

Με την παραλαβή του εκκαθαριστικού, ήλθε και η ώρα της αξιολόγησης των παραπάνω τοποθετήσεων και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

Όμως τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι όλοι οφείλουν, ανεξάρτητα αν έχουν υποχρέωση ή όχι υποβολής φορολογικής δήλωσης , να καταβάλουν το Ε.Τ.ΑΚ, εφόσον είναι πάνω από 27€, δεν επιβεβαιώνουν , κατά την άποψη μου , τίποτε άλλο παρά το ρητό «όπου φτωχός κι η μοίρα του» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου