Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

ΦΟΡΟΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Αγαπητέ φίλε
Απαντώντας στα ερωτήματά σας και με βάση τα δεδομένα που θέσατε, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1ον Ερώτημα: Ποιο το ποσοστό του προστίμου σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του ΦΠΑ.

Απάντηση : Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 47 &48 , ν .1642/86 όπως έχουν κωδικοποιηθεί και ισχύουν και με τις διατάξεις των άρθρων 1,2 &4, ν.2523/97 , όπως αυτές έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν
α.- Το ποσοστό προσθέτου Φόρου (ΦΠΑ) σε περίπτωση με έγκαιρης καταβολής του ΦΠΑ δηλαδή εκπρόθεσμης υποβολής περιοδικής ή εκκαθαριστικής δήλωσης ανέρχεται , εφόσον είναι χρεωστικό σε 1,5% ανά μήνα καθυστέρησης και μέχρι 100% και σε περίπτωση που είναι πιστωτικό ή μηδενικό επιβάλλεται πρόστιμο αυτοτελές από 117 έως 1170€ με μείωση στο συμβιβασμό στο 1/3.
Να προσθέσουμε:
α.α. ότι Χρονικό σημείο αφετηρίας όταν δεν υποβληθεί φορολογική δήλωση υπολογισμού του πρόσθετου φόρου είναι η επόμενη ημέρα της ημερομηνίας κατά την οποία έληξε για το φορολογούμενο η κατά νόμο προθεσμία υποβολής της δήλωσής του. Όταν δεν υποβληθεί ή υποβληθεί ανακριβής περιοδική δήλωση Φ.Π.Α., χρόνος αφετηρίας υπολογισμού του πρόσθετου φόρου είναι η επόμενη ημέρα εκείνης κατά την οποία έληξε η κατά νόμο προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης&
α.β. σε περίπτωση μη απόδοσης του ΦΠΑ λόγω μη δήλωσης ή λόγω υποβολής ανακριβούς δήλωσης ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. μπορεί να εκδώσει προσωρινή πράξη προσδιορισμού του φόρου για μία ή περισσότερες φορολογικές περιόδους ή και για ολόκληρη διαχειριστική περίοδο , οπότε και το πρόσθετο λόγω μη δήλωσης ανέρχεται σε ποσοστό 3,5% ανά μήνα και μέχρι 200% με μείωση κατά τον συμβιβασμό στα 3/5 και σε περίπτωση ανακρίβειας 3% ανά μήνα και μέχρι 200% με μείωση κατά τον συμβιβασμό στα 3/5. Βέβαια εδώ η Διοίκηση πριν να προχωρήσει σε καταλογισμό με τις τελευταίες τροποποιήσεις οφείλει να καλέσει τον φορολογούμενο και πριν τον καταλογισμό σε προθεσμία 10 ημερών να ζητήσει την εφάπαξ καταβολή με τις προσαυξήσεις της καθυστέρησης.

2ον Ερώτημα
Ασκείται Ποινική δίωξη του επιτηδευματία σε περίπτωση μη καταβολής ΦΠΑ ; και αν ναι μετά την πάροδο ποιου χρονικού διαστήματος και από ποιο ποσό και πάνω;

Απάντηση
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν.2523/97 , όπως αυτές έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν η μη απόδοση ή ανακριβής απόδοσης ΦΠΑ αποτελεί αδίκημα και με την έκδοση της καταλογιστικής πράξης ασκείται ποινική δίωξη και ο παραβάτης τιμωρείται :
α) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους, εφόσον το ποσό του Φ.Π.Α. πουσυμψηφίσθηκε ή επιστράφηκε ή δεν αποδόθηκε, υπερβαίνει σε ετήσια βάση το ποσό των 3000€ και β) με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, εφόσον το ως άνω ποσό υπερβαίνει σε ετήσια βάση τα 75.000€ .
Χρονικό διάστημα άσκησης ποινικής δίωξης δεν προβλέπεται, καθότι συνοδεύει την καταλογιστική πράξη, οπότε αγαπητέ φίλε μπορεί να προκύψει και με το καλημέρα σας .

3ον Ερώτημα:
Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία αποδίδει ΦΠΑ ανά τρίμηνο ή υπόκειται σε διαφορετικό καθεστώς;

Απάντηση : Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν.2859/2000 όπως τροποποιή- θηκαν και ισχύουν οι υπόχρεοι στο φόρο, που ενεργούν φορολογητέες πράξεις ή πράξεις απαλλασσόμενες του φόρου, για τις οποίες έχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών με βάση τις διατάξεις του άρθρου 30 , οφείλουν να υποβάλλουν στη ΔΟΥ, που είναι αρμόδια για την επιβολή του φόρου εισοδήματός τους, τις πιο κάτω δηλώσεις:
Περιοδική δήλωση για κάθε φορολογική περίοδο, ως εξής:
α) Κάθε μήνα και μέχρι την 20ή ημέρα του επόμενου μήνα, εφόσον τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Το ίδιο ισχύει και για το Δημόσιο που δεν είναι υποχρεωμένο να τηρεί βιβλία του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων όταν ασκεί δραστηριότητες για τις οποίες υπάγεται στο φόρο.
β) Κάθε ημερολογιακό τρίμηνο και μέχρι την 20ή ημέρα του μήνα που ακολουθεί το τρίμηνο, εφόσον τηρούν βιβλία πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας του Κώδικα
Στην περίπτωσή σας οι προθεσμίες συναρτώνται ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία.

1 σχόλιο: