Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Ανειλικρινείς… οι Προϋπολογισμοί των Ο.Τ.Α.

Αρκετές φορές είχα επισημάνει την απώλεια πόρων που υπέστησαν οι Καποδιστριακοί Δήμοι, εξαιτίας της οργανικής τους δομής. Η έλλειψη οργανωμένης διοικητικής και τεχνικής υποδομής, σε συνδυασμό με την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στέρησαν τους μικρούς Ο.Τ.Α. από σημαντικούς πόρους τους οποίους καρπώθηκαν οι ισχυροί και οργανωμένοι Δήμοι.

Βέβαια , η αδικία αυτή μεγαλώνει ακόμα περισσότερο από τα ισοπεδωτικά και οριζόντια κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π) , χωρίς να λαμβάνονται υπόψη στα κριτήρια κατανομής τα έσοδα που εισπράττουν οι τουριστικοί Ο.Τ.Α από το τέλος παρεπιδημούντων ή από την αξιοποίηση της ακίνητης ή κινητής περιουσίας τους ( κληροδοτήματα, ενοίκια, δωρεές, τέλη χρήσης από πεζοδρόμια κλπ) .

Τη δεινή αυτή οικονομική θέση των Ο.Τ.Α η Κυβέρνηση με την πρόσφατη εξαγγελία της να στηρίξει τον τουρισμό με 200 περίπου εκ. ευρώ, τη χειροτερεύει, οπότε και η ελπίδα για αύξηση των επιχορηγήσεων το 2009 εξανεμίζεται.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πρωθυπουργός, στη δέσμη των δεκατεσσάρων μέτρων που εξήγγειλε για τη στήριξη του τουρισμού από τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης που απειλεί τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, ήταν και η μείωση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ) από 0,1% επί της αξίας του κτίσματος και 0,6% επί της αξίας του οικοπέδου σε 0,33% για το 2009 και 2010, καθώς και η μείωση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5%.

Η απώλεια μάλιστα αυτή των Ο.Τ.Α από τη μείωση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων θα καλυφθεί από την αύξηση κατά 20% των τελών κυκλοφορίας.

Δηλαδή- απλά και κατανοητά- τα αυξημένα έσοδα που προέβλεπαν ότι θα έχουν από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, που ψήφισε πρόσφατα η Κυβέρνηση, και τα οποία συμπεριέλαβαν στους προϋπολογισμούς του 2009 δεν θα εισπραχθούν, κατά το ανωτέρω ποσοστό , όπως δε θα εισπράξουν οι τουριστικοί Ο.Τ.Α και τα έσοδα από το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων.

Επίπτωση θα έχουν τα μέτρα αυτά και στον κρατικό προϋπολογισμό , αφού με τη μείωση του Ε.Τ.ΑΚ τα έσοδα ύψους 1.770 εκ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2009 δεν θα εισπραχθούν , οπότε και ο κρατικός προϋπολογισμός αυτομάτως καθίσταται εικονικός και αναξιόπιστος.

Αναλύοντας τις επιπτώσεις από τα παραπάνω δύο μέτρα, βλέπει κανείς μια απαξίωση από την ίδια την Κυβέρνηση τόσο του κρατικού προϋπολογισμού που ψήφισε όσο και των προϋπολογισμών που ψήφισαν οι Ο.Τ.Α.

Έτσι , η βασική αρχή της ειλικρίνειας που διέπει τους προϋπολογισμούς πλήττεται ευθέως από την ίδια την Κυβέρνηση ¨εν τη γενέσει¨ και οι προϋπολογισμοί με την ψήφισή τους καθίστανται εικονικοί και ανειλικρινείς.

Πέραν των τουριστικών ΟΤΑ που θα πληγούν αδιαμφισβήτητα από τη μείωση του τέλους , βαρύ τίμημα καλούνται να πληρώσουν και τα μόνιμα υποζύγια, δηλαδή οι μη τουριστικοί Καποδιστριακοί Ο.Τ.Α , μια και τα χαμόγελα από την αύξηση του ποσοστού στα τέλη κυκλοφορίας από 50% σε 90% σβήνουν , αφού βλέπουν να τους παίρνουν πίσω στο πολλαπλάσιο ό,τι με το ένα χέρι πρόσφατα νομοθετικά τους υποσχέθηκαν.

Η απώλεια αυτή θα μπορούσε να συμψηφιστεί με την κατάργηση του Ε.Τ.ΑΚ για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ο.Τ.Α.

Αυτό δεν έγινε, και πολύ ορθά ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Κακλαμάνης ζήτησε να πάρει πίσω την απαράδεκτη εξαγγελία , επισημαίνοντας ότι : « Ουδείς μπορεί να κάνει τον κουβαρντά με χρήματα άλλων».

Εμείς δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε, αρκεί ο Πρόεδρος να μην μείνει σε ρητορικές δηλώσεις ενός « νταή» , γιατί κανένας δεν μπορεί να αποφασίζει ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης για θέματα που την αφορούν.

Άλλωστε, ας μη ξεχνούμε ότι χωρίς ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε ποιότητα δημοκρατίας, ούτε κοινωνική συνοχή, ούτε πραγματική ανάπτυξη μπορεί να υπάρχει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου