ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ
1.- Μας υποβλήθηκε το εξής ερώτημα:
Οφείλεται Φόρος υπεραξίας σε Ετερόρρυθμη εταιρία που κάνει διακοπή και στον ίδιο χώρο, με τους ίδιους εταίρους, τα ίδια ποσοστά συμμετοχής, και το ίδιο αντικείμενο γίνεται έναρξη δραστηριότητας νέας ετερόρρυθμης εταιρίας;
ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ: Κατ’ ανάλογη εφαρμογή όσων αναφέρονται στην 1052699/1082/Α0012/30.5.03 εγκύκλιο, δεν οφείλεται φόρος υπεραξίας κατά τη λύση ετερόρρυθμης εταιρίας και ίδρυση στη θέση αυτής νέας ετερόρρυθμης εταιρίας με τα ίδια μέλη και ποσοστά συμμετοχής αυτών.
2.- Μας υποβλήθηκε το εξής ερώτημα:
Οφείλεται Φόρος υπεραξίας κατά τη λύση Ο.Ε. και σύσταση δύο ατομικών επιχειρήσεων;
ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ: Όπως έχει γίνει δεκτό, από τη διοίκηση, με την1052699/1082/Α0012/30.5.2003 εγκύκλιο, σε περίπτωση λύσης εταιρίας και άσκησης στον ίδιο χώρο ατομικής επιχείρησης από μέλος αυτής, δεν υπολογίζεται υπεραξία μόνο για το ποσοστό της συμμετοχής του μέλους αυτού στη λυθείσα εταιρία.
Στο ερώτημα σας μας αναφέρετε ότι ομόρρυθμη εταιρία που έχει δύο καταστήματα, με δύο ομόρρυθμους εταίρους που συμμετέχουν με ποσοστά πενήντα τοις εκατό (50%) ο καθένας, προτίθεται κάθε εταίρος να λειτουργήσει ένα κατάστημα ως ατομική επιχείρηση, μετά τη λύση της Ο.Ε..
Με βάση τα παραπάνω, θα υπολογιστεί (βάσει της ΠΟΛ. 1053/2003 απόφασης) το συνολικό ποσό της υπεραξίας που θα προκύψει με βάση τα δεδομένα της ομόρρυθμης εταιρίας (κεντρικού και υποκαταστήματος) η οποία για κάθε εταίρο θα μειωθεί κατά το ποσοστό συμμετοχής του στην Ο. Ε, ώστε ο καθένας από αυτούς (τους εταίρους) να καταβάλει φόρο μειωμένο κατά το ποσοστό συμμετοχής του, στη λυθείσα εταιρεία.
Κύριε Κρανά, συγχαρητήρια για το χρήσιμο και ενημερωτικό blog σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕάν υπάρχει η δυνατότητα, θα μπορούσατε να με ενημερώσετε για το ποσοστό του προστίμου σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του ΦΠΑ, μιας και έχω την εντύπωση ότι ο συντελεστής έχει αλλάξει από φέτος.
Επίσης, υφίσταται νέα νομοθετική διάταξη που προβλέπει ποινική δίωξη του επιτηδευματία σε περίπτωση μη καταβολής ΦΠΑ ; και αν ναι μετά την πάροδο ποιου χρονικού διαστήματος και από ποιο ποσό και πάνω;
Τέλος η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία αποδίδει ΦΠΑ ανά τρίμηνο ή υπόκειται σε διαφορετικό καθεστώς;
Ευχαριστώ για το χρόνο σας, μιας και όσοι δηλώνουν «λογιστές» αδυνατούν συνήθως να απαντήσουν άμεσα σε ερωτήματα που άπτονται του αντικειμένου τους …..